Datorhjälp

Datorhjälp

Om du behöver datorhjälp kan dina datorproblem vara vitt skilda från varandra. Till exempel kan det röra hur man tar bort en trojan, hur man kan optimera sin dator eller om man ska välja en stationär dator eller bärbar dator. I denna artikel försöker vi hjälpa dig med samtliga av dessa saker.

Hur man tar bort en trojan

Om du har råkat installera en trojan på din dator kan det resultera i att den känns långsam eller att irriterande meddelanden visar sig på skärmen. Det första stegen till att ta bort en trojan från datorn är att koppla ur den från nätverket för att hindra trojanen från att sprida sig vidare till andra datorer. Sedan kan du prova att starta datorn i felsäkert läge då endast de nödvändigaste programmen laddas in vilket gör att du i detta läge förhoppningsvis slipper skadlig kod. Undersök sedan filer du laddat ned på senaste tiden och ta bort filer som verkar misstänkta. Om inte detta hjälper kan du ladda ned ett säkerhetsprogram som hjälper dig att ta bort trojanen. De moderna säkerhetsprogrammen är alltid uppdaterade för de senaste hoten och kan ofta radera trojaner med ett knapptryck om de identifieras.

Hur man optimerar en dator

Om din dator under åren börjat bli långsam och du får vänta ovanligt länge på saker som att öppna webbläsaren kan du behöva optimera din dator. Det absolut bästa du kan göra för att optimera din dator mjukvarumässigt är att helt installera om operativsystemet. Detta leder till att alla onödiga program du kanske installerat men glömt bort försvinner och du kan börja om från ett helt rent operativsystem. Om du inte orkar eller har kompetensen för detta kan du istället avinstallera program du inte använder manuellt. Ofta tänker man aldrig på att avinstallera program som sedan ligger och körs i bakgrunden och tar upp processorkraft. Något annat du kan undersöka är vilka program som startas med Windows. Många program som startar med Windows gör att uppstarten blir långsam och tar processorkraft i onödan. Se till att bara ha de nödvändigaste programmen som autostart.

Användning av stationär dator Evolution

Stationär dator eller bärbar dator

Det är ju inte riktigt så att vi automatiskt blir fetare med en bärbar dator men faktum är att trenden faktiskt är så. På senare tid verkar det som att ju mindre dator vi har desto fetare blir datoranvändaren. Jag vågar då inte tänka på om några år där mobiltelefoner dominerar datoranvändning. Rent logiskt så borde inte storleken på en dator påverka hur fet man blir. Mobiltelefoner är ju ”mobila” man tar med sig den överallt, t.o.m på toaletten. Men för att använda mobiltelefon måste man ju stanna och vara stilla. Kanske är just det faktum att man ”sprider” omedvetet en kroppslig passivitet på fritiden som gör oss fetare?

Om du står i valet mellan en stationär och en bärbar dator är det inte alltid enkelt. En stationär dator har fördelen att du ofta får mer datorkraft för pengarna jämfört med en bärbar dator. Tänk dock på att saker som skärm, mus och tangentbord inte ingår vilket det gör för en bärbar dator. Detta leder till extra kostnader som i vissa fall gör bärbara datorer mer prisvärda. En annan fördel med en stationär dator är att du enkelt kan uppgradera datorn med egna komponenter om den skulle börja kännas omodern. Detta är ibland omöjligt med bärbara datorer där möjligheterna är väldigt begränsade. Bärbara datorer har fördelen att de är just bärbara och vi rekommenderar dig att köpa en bärbar dator om du reser mycket eller vill ha en dator som har allt från början utan för mycket krångel. Ibland kan det även vara skönt att använda datorn i sängen t.ex. vilket är svårt med en stationär dator.


Vanligaste felen som en användare gör.

Den absolut vanligaste formen av datorproblem som användare råkar ut för är när de slarvar med sitt dataskydd och för att de dröjer med eller helt struntar i uppdateringar. Eftersom det finns en hel myriad av mjukvara där ute från lika många utvecklare sker inte all programmering samtidigt eller under samma tak. Därför kan även en sådan grundläggande komponent som operativsystemet kräva kontinuerliga uppdateringar för att datorn skall fungera med minimala problem. Det är därför lämpligt att följa de rekommendationer som kommer med operativsystemet, så att det känner av när en ny uppdateringsfil finns tillgänglig att ladda ner och installera. Detta gäller även övriga program som nästan alla har en inställning där programmet automatiskt kommunicerar mot utvecklaren och påminner användaren när en uppgradering har släppts. I sällsynta fall kan ett program som inte uppdatera orsaka så att din dator känns otroligt och onödigt långsam. Stora resurser tas från processorn så att den känns oerhört trög att arbeta med tillsammans med annan mjukvara som samtidigt har öppnats. Har man kunskapen att gå in och inspektera listan på de processer som är öppna samt hur mycket var och en slukar kan man spåra vilken som ligger överdrivet högt i resursanvändning, där en enkel uppdatering mycket väl kan lösa datorproblemet.

Viktigt med antivirusprogram

Men det är ännu viktigare att ha ett väl fungerande antivirusprogram och en brandvägg. Tyvärr förekommer det en otrolig mängd virus ute i internettrafiken som sprids väldigt fort. Vissa virus kan ha som funktion att få åtkomst till din dator, kartlägga din internettrafik och på så sätt visa riktad reklam till dig. I de långt värre fallen börjar virus ta över din dator helt eller delvis, för att direkt eller så småningom göra så att du tappar kontrollen helt över din egen dator. Få saker är mer irriterande för en datoranvändare än när man måste spendera timmar, ibland dagar, till att rensa hårddisken från skräp som t.o.m. kan förstöra utan chans till återställning. Därför är de få timmar man spenderar på att installera en bra brandvägg och ett antivirusprogram väl värda det i längden. Brandväggen är i viss mån att prioritera. Den hindrar att främmande och oönskad mjukvara alls tar sig in till hårddisken. När ett antivirusprogram reagerar så är det på sätt och vis en sen avisering. Helst vill man att mjukvaran inte ens skall nå så långt.

Se upp för "okey" knappen på datorn

En ganska enkel regel att hålla sig till är att OK-knappen på de små dialogrutorna som dyker upp vid installation och andra tillfällen inte alltid är din bästa vän. Det är förvånansvärt många som nästan per automatik trycker på OK utan att läsa igenom vad det är man trycker OK för, och det är trots allt väldigt lite text som står där. En del mindre program installeras med en sponsrande mjukvara om man inte trycker bort alternativet. En mjukvara som kan bli nog så irriterande och ställa till med diverse datorproblem. Ibland lägger den sig som en egen menyrad längst upp på webbläsaren, men ibland lägger din sig dold och orsakar allt från försämrad prestanda till haverier.

När allt hopp är ute

Skulle man råka ut för en processor eller hårddisk med totalt sammanbrott och det enda som i princip återstår är en fullständig återställning är det trots allt en lättnad om man har filer redo för detta så att man inte behöver gå igenom den långt mer tidskrävande proceduren att installera om allt program för program utan kan göra en fabriksåterställning, eller återställa till hur datorn var vid en viss tidpunkt. Därför är det en god idé att tidigt se till att skapa sådana filer. I Microsofts operativsystem finns den funktionen förinstallerad bland verktygen i menyn. Man kommer för eller senare alltid råka ut för någon form av datorproblem. Vissa är förhoppningsvis smärre som kan åtgärdas genom att söka information på nätet, men det bästa tipset för att undvika mer omfattande problem är ändå att förebygga.