Datorhjälp


Om du behöver datorhjälp kan dina datorproblem vara vitt skilda från varandra. Till exempel kan det röra hur man tar bort en trojan, hur man kan optimera sin dator eller om man ska välja en stationär dator eller bärbar dator. I denna artikel försöker vi hjälpa dig med samtliga av dessa saker.

Hur man tar bort en trojan

Om du har råkat installera en trojan på din dator kan det resultera i att den känns långsam eller att irriterande meddelanden visar sig på skärmen. Det första stegen till att ta bort en trojan från datorn är att koppla ur den från nätverket för att hindra trojanen från att sprida sig vidare till andra datorer. Sedan kan du prova att starta datorn i felsäkert läge då endast de nödvändigaste programmen laddas in vilket gör att du i detta läge förhoppningsvis slipper skadlig kod. Undersök sedan filer du laddat ned på senaste tiden och ta bort filer som verkar misstänkta. Om inte detta hjälper kan du ladda ned ett säkerhetsprogram som hjälper dig att ta bort trojanen. De moderna säkerhetsprogrammen är alltid uppdaterade för de senaste hoten och kan ofta radera trojaner med ett knapptryck om de identifieras.

Hur man optimerar en dator

Om din dator under åren börjat bli långsam och du får vänta ovanligt länge på saker som att öppna webbläsaren kan du behöva optimera din dator. Det absolut bästa du kan göra för att optimera din dator mjukvarumässigt är att helt installera om operativsystemet. Detta leder till att alla onödiga program du kanske installerat men glömt bort försvinner och du kan börja om från ett helt rent operativsystem. Om du inte orkar eller har kompetensen för detta kan du istället avinstallera program du inte använder manuellt. Ofta tänker man aldrig på att avinstallera program som sedan ligger och körs i bakgrunden och tar upp processorkraft. Något annat du kan undersöka är vilka program som startas med Windows. Många program som startar med Windows gör att uppstarten blir långsam och tar processorkraft i onödan. Se till att bara ha de nödvändigaste programmen som autostart.

Stationär dator eller bärbar dator

Användning av stationär dator Evolution

Det är ju inte riktigt så att vi automatiskt blir fetare med en bärbar dator men faktum är att trenden faktiskt är så. På senare tid verkar det som att ju mindre dator vi har desto fetare blir datoranvändaren. Jag vågar då inte tänka på om några år där mobiltelefoner dominerar datoranvändning. Rent logiskt så borde inte storleken på en dator påverka hur fet man blir. Mobiltelefoner är ju ”mobila” man tar med sig den överallt, t.o.m på toaletten. Men för att använda mobiltelefon måste man ju stanna och vara stilla. Kanske är just det faktum att man ”sprider” omedvetet en kroppslig passivitet på fritiden som gör oss fetare?

Om du står i valet mellan en stationär och en bärbar dator är det inte alltid enkelt. En stationär dator har fördelen att du ofta får mer datorkraft för pengarna jämfört med en bärbar dator. Tänk dock på att saker som skärm, mus och tangentbord inte ingår vilket det gör för en bärbar dator. Detta leder till extra kostnader som i vissa fall gör bärbara datorer mer prisvärda. En annan fördel med en stationär dator är att du enkelt kan uppgradera datorn med egna komponenter om den skulle börja kännas omodern. Detta är ibland omöjligt med bärbara datorer där möjligheterna är väldigt begränsade. Bärbara datorer har fördelen att de är just bärbara och vi rekommenderar dig att köpa en bärbar dator om du reser mycket eller vill ha en dator som har allt från början utan för mycket krångel. Ibland kan det även vara skönt att använda datorn i sängen t.ex. vilket är svårt med en stationär dator.