datorservice

Datorservice

Bra datorservice är att ha en väl fungerande dator som är för många livsviktigt för att utföra sitt arbete och vardagssysslor. I denna artikel tar vi upp några av de vanligaste problemen som kan uppkomma med din dator; trasig datorskärm, hårddiskproblem och virus.

Laga datorskärm

Om en datorskärm har gått sönder kan det bero på flera olika orsaker. En av de vanligaste för de LCD-skärmar är dock att kondensatorerna har blivit dåliga. Detta kan resultera i att skärmen flimrar vid uppstart, att den har låg belysning eller konstiga linjer och klickande ljud. Om din skärm har något av dessa problem kan du kanske lösa det med denna guide! Att mecka med kondensatorer kanske låter avancerat men är faktiskt inte så svårt. Det enda du behöver är en skruvmejsel, en tång, en liten skrapkniv, en lödkolv och ett set med rätt kondensatorer. Dessa verktyg och komponenter kan du oftast på tag på hos närmaste elektronikbutik. När du har öppnat skärmen ser du de olika komponenterna - sammanfattningsvis består en skärm av ett strömkort och ett videokort. När du har kommit åt kondensatorerna kan du titta efter kondensatorer med en utbuktande baksida. Dessa behöver bytas ut och det gör du genom att försiktigt ta loss med hjälp av verktygen för att sedan ersätta dem med rätt kondensator och lödkolven. När du är färdig kan du montera ihop skärmen igen, koppla in den och hoppas på det bästa! Ett annat vanligt sätt att byta ut sin datorskärm är att lämna in den för skärmlagning. Då byter man ut hela skärmen (panelen) till en helt ny. Det är också det vanligaste sättet att byta ut en skärm på.

Byta hårddisk

Om din dator plötsligt blivit väldigt långsam eller bara startar till en svart skärm kan det bero på problem med hårddisken. Om du bestämmer dig för att köpa en ny hårddisk och byta ut den gamla kan du få både en snabbare dator och större lagringsutrymme då priset per gigabyte ständigt sjunker. Det första du bör göra när du ska byta din hårddisk är att undersöka vilken typ av kontakt moderkortet i din dator har stöd för gällande hårddiskar. Se sedan till att köpa en hårddisk som fungerar i just din dator. När du gjort det är det dags att ta bort den gamla hårddisken. Den sitter oftast relativt lättillgängligt i datorn och tas enkelt bort genom att man skruvar bort den från fästet med fingrarna på en stationärdator och på en bärbar skruvar man ut hårddisken. Sedan kan du ta bort den plastvagga hårddisken oftast ligger i med hjälp av en skruvmejsel. Fäst sedan den nya hårddisken i vaggan och koppla in kontakten. Sedan är det bara att skjuta in den i fästet och skruva fast den. När du gjort det kan du stänga chassit på datorn och installera operativsystemet!

Ta bort virus

Om du har fått virus i din dator kan det visa sig på många olika sätt. Vissa virus är väldigt synliga genom att de visar reklam över hela skärmen medan andra ligger osynliga och väntar på en signal från skaparen för att till exempel användas i ett s.k. botnätverk för att ta ned servrar eller andra olagliga aktiviteter. Om du vill ta bort ett virus rekommenderar vi i första hand ett bra virusskydd. De kan ofta hjälpa dig att ta bort viruset genom ett knapptryck. Undersök vilka virusskydd det finns på marknaden och välj det som passar dina behov bäst. Skulle inte detta fungera kanske en ominstallation av Windows krävs. Detta behöver inte vara något negativt utan din dator kan faktiskt bli snabbare efter en ominstallation. Som en förebyggande handling bör du i framtiden se till att aldrig hämta eller installera filer du är osäker på.